In 2017 starten werken twee Limburgse fietssnelwegen

Op 22 juli 2016, over deze onderwerpen: Milieu & Natuur, Mobiliteit en verkeer, Provincie

BRUSSEL – Minister van Mobiliteit Weyts (N-VA) zet stevig in op functionele fietssnelwegen voor de woon-werk-verplaatsingen. De provincie Limburg hinkt hierbij wat achterop. Gelukkig komt hier stilaan verandering in. In 2017 zouden de werken aan de fietssnelwegen Albertkanaal (Riemst – Ham) en Spoorlijn 18 (Hasselt – Hamont-Achel) moeten starten. Dat kwamen Vlaams volksvertegenwoordiger Lies Jans en provincieraadslid Liesbet Geyskens te weten.

 

“Onze minister Weyts focust in zijn beleid op de realisatie van fietssnelwegen als alternatief voor de wagen bij woon-werk verkeer. Limburg hinkt hier wat achterop. Antwerpen is koploper en ook Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen zetten de laatste tijd sterk in op de aanleg van fietssnelwegen. Uiteraard is daar de behoefte ook groter aangezien dit om de meest congestiegevoelige gebeiden gaat,” aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Lies Jans.

Zij schakelde haar collega in de provincieraad, Liesbet Geyskens in, om de situatie in Limburg in kaart te brengen. “Gelukkig heeft onze provincie nu ook twee heel concrete projecten op stapel staan. De fietssnelweg Albertkanaal, die loopt van oost naar west. Deze snelle fietsverbinding start in Riemst en gaat helemaal tot in Ham. Daarbij wordt het traject van het Albertkanaal gevolgd. Daarnaast komt de fietssnelweg Spoorlijn 18 er aan, van Hasselt naar Hamont-Achel. In de loop van 2017 zouden de werken voor deze twee fietssnelwegen moeten starten,” laat Geyskens weten.

Beide tracés zouden gelijktijdig gerealiseerd worden. “De pijnpunten die op de verschillende trajecten liggen worden aangepakt. Zo is er de kruising van spoorlijn 18 met de N74. Het Vlaams Gewest werkt daar momenteel een beveiligde oversteek uit. Daarvoor zouden de werken al dit jaar opstarten. Het is immers een probleem waar de fietsers al jaren op een oplossing wachten. Het is positief dat dat nu wordt aangepakt,” aldus Lies Jans.

Ook de oversteek aan de Breughelweg in Overpelt zal meegenomen worden. De aansluitingen naar de fietsbrug die gekoppeld is aan de verhoging van de spoorwegbrug in Kuringen wordt eveneens voorbereid. Zo kan de aansluiting met de Spoorlijn 18-route en het centrum van Hasselt worden opengesteld.

Lies Jans en Liesbet Geyskens zijn tevreden dat er wat beweegt in Limburg op vlak van fietssnelwegen. “De mobiliteit op de Noord-Zuid-as is erg belangrijk voor ons. Of dat nu per wagen, trein of fiets is. Er moet wel optimaal rekening gehouden worden met de realisatie van Lijn 18, de Noordzuidverbinding én de veiligheid van de fietsers.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is