Minister Demir weigert omgevingsvergunning 2e Looise STEG-centrale

Op 15 oktober 2021

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigert de omgevingsvergunning voor de realisatie van een gascentrale van extra STEG-centrale met een vermogen van 900 MW, naast een reeds bestaande STEG met vermogen 400 MW. De nieuwe gascentrale zou jaarlijks ongeveer 2,4 megaton CO2, 342 ton NOx en 103 ton ammoniak uitstoten. De minister weigert de vergunning om drie redenen.

  • ​Eerst en vooral heeft men de uitstoot van de bestaande gascentrale niet meegerekend bij de milieueffecten. Hoe groot de uitstoot van die twee samen is, daar werd geen rekening mee gehouden.
  • Daarnaast was er een negatief advies van Drinkwatermaatschappij Water-link, omdat de gascentrale bedrijfsafvalwater zou lozen in het Albertkanaal.
  • Tot slot werd ook onze stikstofinstructie verkeerd toegepast. Gemakkelijkheidshalve werd de ammoniakuitstoot met de NOx-uitstoot samengeteld. Maar dat mag niet zomaar.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft al meermaals omgevingsvergunningen vernietigd als de cumulatieve effecten van samenhangende installaties niet onderzocht werd. Bovendien geldt de ministeriële instructie inzake stikstof voor iedereen in Vlaanderen, ook voor aanvragers van gascentrales. Omdat de beoordeling van de stikstofuitstoot niet correct gebeurde, kan de omgevingsvergunning vandaag niet afgeleverd worden. Ook de problematiek van de lozing van afvalwater heeft in dit dossier geen kant en klaar antwoord. Dan is een weigering de enige optie”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is