Cultuur

Een rijk palet…

Het Loois cultureel leven omvat zeer vele facetten, van de ‘kunst met de grote ‘K’ tot de amateurkunsten, van het verenigingsleven tot het cultuurhistorisch erfgoed en de folkloristische tradities die onze gemeente rijk is. Een goed cultuurbeleid draagt zorg voor dat cultureel erfgoed en biedt de mensen een rijk palet aan mogelijkheden:

1. OM CULTUUR TE ONTDEKKEN

2. OM MENSEN TE ONTMOETEN

3. OM ACTIEF TE PARTICIPEREN

 

Kunst en cultuur moet je ‘mee-maken’

Deze zin vat onze visie op het cultuurbeleid samen, en wel in de twee betekenissen van ‘mee-maken:

1. Persoonlijk beleven

2. Creatief meedoen = ‘ Participeren’

Wat kan er volgens N-VA Tessenderlo beter in het cultuurbeleid van onze gemeente?

1. Op het vlak van accommodatie en culturele infrastructuur

- Tijdens de voorbije decennia werd er een culturele infrastructuur uitgebouwd waar vele gemeenten en steden alleen maar kunnen van dromen. Naast CC ’t Loo (ChL of Cultuurhuis Loo) beschikt elke deelgemeente over een modern en goed uitgerust ontmoetingscentrum: De Griffel (Hulst), 't Goor (Engsbergen) en De Kriekel (Schoot) en een goede centrale bibliotheek.  Het ontbreekt de vele verenigingen dan ook niet aan accommodatie om hun culturele activiteiten te ontplooien.  Het beheer van die centra kan echter beter en efficiënter.

- Er liggen nog vele mogelijkheden open. Zo kan er nagedacht worden over een nevenbestemming van onze kerkgebouwen. Zij kunnen hun oorspronkelijke functie voor de erediensten bewaren, maar bieden ook mogelijkheden als tentoonstellingsruimten en ontmoetingsplaatsen voor diverse vormen van cultuurbeleving, zoals tijdens de week van de Amateurkunsten (WAK) al is aangetoond.

- De jeugdhuizen verdienen meer aandacht.

2. Participatie

- Vele Looienaars leveren reeds een actieve bijdrage aan het cultuurbeleid via de adviesraad. Maar wordt er ook voldoende geluisterd naar hun noden en worden hun voorstellen meegenomen in het beleid?

- N-VA Tessenderlo pleit in het algemeen voor een nauwere betrokkenheid van alle inwoners bij het beleid. Ook op cultureel vlak moet de nadruk liggen op de ondersteuning van de eigen initiatieven van de Looienaars.  De cultuurraad moet onafhankelijk kunnen werken, los van politieke zuilen.

3. Zorg voor lokale tradities

- Vele van die aloude Vlaamse tradities dreigen verloren te gaan. Onze nieuwjaarszangertjes zijn ieder jaar minder talrijk en Zwarte Piet staat onder druk. Andere tradities zijn al uitgestorven of vervangen door gecommercialiseerde gebruiken zoals Halloween.  In samenwerking met de lokale erfgoedverenigingen moet de Looise culturele traditie eens in kaart worden gebracht. Zorg voor onze folklore bevordert het historisch besef van de burgers. Scholen moeten actief betrokken worden om kinderen en jongeren bewust te maken van deze cultuurhistorische rijkdom. Ondersteuning van heemkundige verenigingen, het aanmoedigen van onderzoek en publicaties, organisatie van herdenkingen, tentoonstellingen enz… kunnen daar toe bijdragen.

4. Cultuursubsidies

- De toegekende subsidies moeten resulteren in kwaliteit en meerwaarde.  De huidige criteria om de culturele verenigingen subsidies toe te kennen zijn niet altijd consequent en transparant.  Het puntensysteem dat gehanteerd wordt is aan evaluatie en herziening toe.

- Bij de uitreiking van cultuurprijzen moeten objectieve criteria primeren boven partijpolitieke overwegingen.

5. Meer  aandacht voor lokaal artistiek talent in het aanbod

- ‘Nooit Sant in eigen land,’ zegt het spreekwoord.  Het aanbod in het cultureel centrum is naar ons gevoel  te eenzijdig gericht op bekende ‘media-artiesten’. Die mogen er zeker zijn. Het cultureel centrum mag daarbij echter niet voorbij gaan aan wat één van zijn belangrijkste doelstellingen zou moeten zijn: een forum en promotiemogelijkheden bieden aan plaatselijk artistiek talent. Daarom vinden we de Week van de Amateurkunsten een goed initiatief. De rest van het jaar staat de lokale artiest echter doorgaans in de kou. Naast de artistieke kwaliteit moet de diversiteit van het cultureel aanbod voorop staan. Tekenend voor het gebrek aan waardering van de plaatselijke kunstenaar is de vaststelling dat het LOMAC (een ludiek en origineel concept van de KIWANI’s) tot dusver nog geen enkele Looise kunstenaar ‘in the picture’ heeft gebracht.

6. Is onze BIB ‘hip’?

- Het boek blijft belangrijk voor het verwerven van kennis en het stimuleren van verbeeldingskracht en creativiteit. Daarnaast moet een moderne bib de “ICT geletterdheid”  bevorderen als basisvaardigheid voor deelname aan de samenleving en het verwerven en uitwisselen van kennis.

- Er kunnen volgens ons meer initiatieven genomen worden om de bibliotheek aantrekkelijker te maken als ontmoetingsplaats. Ontmoetingen met schrijvers of illustratoren, kleinkunst-performances, interactieve workshops, literaire happenings, cursussen ICT voor senioren en andere drempelverlagende initiatieven maken de Bib ‘hip’.

7. Het verhaal van Mozes en de berg

-  Als de mensen niet naar de cultuur komen, breng dan de cultuur naar de mensen. Dat kan met initiatieven als straattoneel, openluchttentoonstellingen, free podia op verschillende plaatsen in de gemeente, culturele wandelingen, poëzie- of andere happenings enz…  Om zoveel mogelijk mensen met diverse cultuurvormen in contact te brengen, kan de gemeente een project ‘Cultuur in de buurt’ op poten zetten. Uiteraard wordt daarvoor samengewerkt met wijkorganisaties, verenigingen, scholen, oudercomités enz…

8. Cultuur en inburgering

- Integratie is een verhaal met twee zijden. Naar verhouding wonen er in onze deelgemeente Hulst de meeste Looienaars van vreemde origine. Ook hier geldt al te vaak de regel dat onbekend onbemind is, en wel langs de twee zijden.  Er moeten stimulansen worden gegeven opdat onze Looienaars van vreemde afkomst zich niet opsluiten in hun eigen cultuurbeleving en verenigingsleven, maar openstaan voor en actief participeren in het Looise culturele leven en de Vlaamse tradities en gebruiken.  En omgekeerd. Gezamenlijke culturele organisaties moeten worden aangemoedigd. Zowel allochtonen als autochtonen moeten elkaars culturele eigenheid ten volle respecteren en waarderen. Alleen zo kan een rijk cultureel leven en een hechte Looise gemeenschap groeien.

9. Meer zorg voor het cultuurhistorisch erfgoed

De Tiendenschuur (1492) behoort  zonder twijfel tot het belangrijkste cultuurhistorisch erfgoed van Tessenderlo. Het monument is geklasseerd sinds 1983 maar wordt door de huidige eigenaar verwaarloosd. De rechtszaak blijft tot op heden slepen. Hoe langer een oplossing op de lange baan wordt geschoven, hoe duurder een restauratie zal worden. De pijnlijke vraag rijst nu al of de verwaarlozing in het verleden al niet onomkeerbaar is. En of de restauratie nog haalbaar is binnen de gemeentelijke budgetten.

 Om dit belangwekkend monument van de ondergang te redden is dus dringend actie nodig. Helaas ontbreekt tot dusver de politieke wil om de Tiendenschuur van de onomkeerbare ondergang te redden. De eigenaar moet eens te meer op zijn verantwoordelijkheid en zijn plichten worden aangesproken en in gebreke worden gesteld. Verder verval moet te allen prijze worden vermeden.

De Tiendenschuur (1492) en de Kleine hoeve (of Kerkhoeve) werden omwille van hun "historische waarde" op 2 maart 1983 erkend als monument. De imposante schuur wordt door de huidige eigenaar jaren lang verwaarloosd. Door het aanslepend juridisch getouwtrek dreigt het monument voor altijd verloren te gaan als er niet snel politieke actie wordt ondernomen.

 

Nieuws over dit onderwerp

Exclusief interview met Zwarte Piet

Er is de laatste tijd veel te doen rond de figuur van Zwarte Piet. Hij zou een symbool zijn van racisme, een overblijfsel uit een koloniaal verleden waarin de zwarte knecht de slaaf was van de …