Zitpenningen

Op 2 december 2015, over deze onderwerpen: Financiën

N-VA- voorstel om zitpenningen met 20 % af te romen zorgt voor commotie op de gemeenteraad.

Liesbet Geyskens:

‘De gemeente heeft een voorbeeldfunctie’

Op de gemeenteraad van eind november 2015 pakte de N-VA- fractie uit met het opmerkelijk voorstel om de zitpenningen van alle gemeenteraadsleden met 20% af te romen. N-VA Tessenderlo wil daarmee een signaal geven dat er spaarzaam zal moeten omgegaan worden met de budgetten.

Iedereen zal inspanningen moeten doen, zo klonk het van op de oppositiebank. Laat ons zelf een voorbeeld stellen. Het gemeentebestuur zal een evenwicht moeten vinden tussen inkomsten en uitgaven. Anders smelten de reserves die in het verleden zijn opgebouwd als sneeuw voor de zon. Op verschillende posten kan volgens de N-VA Tessenderlo flink bespaard worden zonder het comfort van de Looienaar of de dienstverlening in het gedrang te brengen.

Fractieleider Liesbet Geyskens toonde zich allerminst verrast dat het N-VA- voorstel door de meerderheid niet werd aanvaard:

‘Natuurlijk beseffen wij ook wel dat de besparing die het voorstel had kunnen opleveren binnen het totaalplaatje gering is. Maar de symboolwaarde van het signaal naar de bevolking toe is des te groter. Hoe kan je de mensen overtuigen dat iedereen inspanningen zal moeten doen als de overheid zelf het voorbeeld niet geeft? Ook het gemeentebestuur kan hier een signaal geven. Al onze suggesties om te besparen op onnodige uitgaven worden overigens door de meerderheid systematisch afgewimpeld als zinloos. Maar vele kleintjes maken een groot. Het verbaast ons dan ook niet dat ons voorstel werd weggestemd.’

Ook van de andere oppositiepartijen Open VLD en VB en de twee onafhankelijke raadsleden kreeg het voorstel geen steun. Na afloop van de gemeenteraad maakte de voltallige N-VA- fractie een statement door de zitpenningen van de maand integraal af te dragen aan 'De Warmste Week'.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is