Vooruitziende Senioren

Op 14 augustus 2017, over deze onderwerpen: Inspraak en overleg, Senioren

‘In 2024 zal bijna 40% van de Looise bevolking uit senioren bestaan’…

In een reportage op TVL formuleerde de Looise seniorenraad enig ongenoegen over het seniorenbeleid van het Looise gemeentebestuur. De senioren hebben het gevoel dat ze als groep door de Looise beleidsmakers vaak worden vergeten. De seniorenadviesraad van Tessenderlo stelde daarom een memorandum op. Daarin doen ze een aantal concrete voorstellen.

De senioren ijveren onder andere voor méér groen en een openbaar toilet in het centrum. Ze vragen veiligere opstapplaatsen voor openbaar vervoer en een betere toegankelijkheid van het postkantoor. Ook zouden ze graag meer initiatieven zien vanuit de gemeente om ouderen uit hun isolement te halen. Want iedereen wordt ooit een dagje ouder.

“De senioren worden een steeds belangrijkere groep, ze vertegenwoordigen nu al een derde van de bevolking,” merkt Herman Didden terecht op in de reportage op TvL. “Bij de verkiezingen in 2024 zal bijna 40 % van de Looise bevolking senior zijn.”

Foto: Agnes Jacobs (N-VA) legt haar oor te luisteren bij enkele senioren tijdens onze ‘Ronde van Looi’

Meer inspraak

De senioren hebben niet het gevoel dat er ook daadwerkelijk naar hun stem wordt geluisterd. Ook onze voormalige N-VA- seniorenverantwoordelijke en bestuurslid Luc Van Kerckhoven kaartte eerder al het gebrek aan inspraak voor senioren aan. Luc volgt de plaatselijke politiek nog steeds op de voet en klopt nog herhaaldelijk aan op het gemeentehuis. “Veilige stoepen en oversteekplaatsen zijn geen overbodige luxe voor mensen die een dagje ouder worden,” aldus Luc. “Met name op de Looise Markt is veilig oversteken een hele klus voor oudere mensen.”

Frans Couwberghs (N-VA): ‘Aan adviesorganen geen gebrek, maar wordt er ook geluisterd?’

“Waar hebben we dit nog gehoord?” stelt N-VA- bestuurslid Frans Couwberghs. “Ook in de cultuurraad horen we vaak een gelijkaardig kritisch geluid aan het adres van het gemeentebestuur. Aan adviesraden en inspraakorganen is er nochtans geen gebrek in Tessenderlo. Er wordt in die raden ook nagedacht over het beleid en er worden voorstellen geformuleerd vanuit de basis en vanuit concrete noden. Of daar ook effectief gevolg wordt aan gegeven, tja… Dat is een ander paar mouwen…”

Meer inspraak en overleg in de besluitvorming is één van de kernkritieken die N-VA Tessenderlo eerder al formuleerde ten aanzien van de meerderheid.

Johan ‘Piet’ Moonen: “Misschien moeten onze ‘politiekers’ eens wat meer de boer opgaan?”

“Vanuit de oppositie moet onze N-VA fractie blijven aandringen op méér inspraak van de bevolking,” besluit N-VA- bestuurslid Johan Moonen. “Beslissingen worden nog altijd veel te vaak over de hoofden van de Looienaar genomen. Misschien moeten onze beleidsmakers eens meer ‘de boer op gaan’?”… Zo merkt ‘Piet’ schamper op. ”Pas dan kom je te weten wat er leeft bij de mensen…”

N-VA Tessenderlo zal in haar programma op een ernstige manier en in de mate van het mogelijke rekening houden met de waardevolle suggesties van de seniorenadviesraad. Zo vernamen we deze week van N-VA- fractieleider Liesbet Geyskens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is