Tessenderlo ondertekent het charter ‘Sterk fietsbeleid’ op voorstel van N-VA

Op 31 mei 2016, over deze onderwerpen: Milieu & Natuur, Toerisme, Mobiliteit en verkeersveiligheid

Op de gemeenteraad van 30 mei 2016 legde N-VA Tessenderlo een gevraagde dagorde op tafel om het charter ‘Sterk fietsbeleid’ van de vzw Fietsberaad te ondertekenen. Met een resem concrete suggesties (* cfr infra) overtuigde Liesbet Geyskens (N-VA) de meerderheid om het charter te onderschrijven. Het voorstel kreeg dan ook de steun van de meerderheid.

Het is de eerste keer tijdens de lopende legislatuur dat de meerderheid een gevraagde dagorde van de oppositie goedkeurt.

Met de ondertekening van het charter engageert de gemeente Tessenderlo zich om minstens drie acties te ondernemen die het gebruik van de fiets kunnen stimuleren.

Onze voorstellen m.b.t. initiatieven waarmee de gemeente uiting kan geven aan haar engagement tot het voeren van een ‘Sterk fietsbeleid’:

  • Quick scan:
    De gemeente voert het ‘Quick Scan’ fietsbeleid van vzw Fietsberaad uit om een nog beter zicht te krijgen op de stand van zaken m.b.t. het Loois fietsbeleid.
  • Fietspaden:
    De gemeente investeert verder in aanleg, herinrichting en verbetering van de fietspaden, zoals reeds opgenomen in het meerjarenplan onder de rubriek ‘Uitvoeren van mobiliteitsprojecten in functie van het mobiliteitsplan’.
  • Zachte recreatie:
    Zoals ingeschreven in het meerjarenplan (onder het item waarborgen infrastructuur voor ‘zachte recreatie’) zet de gemeente verder in op het promoten van de fiets en het ontwikkelen van fietsarrangementen.
  • Fietsverhuurpunt:
    De gemeente onderzoekt de mogelijkheid tot het opzetten van een fietsverhuurpunt, zoals tevens vermeld in het beleidsplan voor deze legislatuur.
  • Mijn korte ritten:
    De gemeente neemt vanaf 2017 deel aan de campagne ‘Mijn korte ritten’. Deze campagne heeft tot doel automobilisten te sensibiliseren om voor korte ritten (< 5 km) de auto te laten staan en in plaats daarvan te stappen of trappen. Qua timing sluit de campagne perfect aan op de intussen vaste waarde ‘Met belgerinkel naar de winkel’. Samen kunnen ze in het voorjaar dan ook een sterke tandem vormen om de fiets een duwtje in de rug te geven als alternatief voor de auto voor het maken van korte (& functionele) ritten.
  • Snoepertjestocht:
    De gemeente stippelt samen met de geïnteresseerde lokale horeca- uitbaters een fietsroute uit langsheen de verschillende zaken. Op enkele plaatsen in de gemeente (bvb. VVV-kantoor, infobalie Gerhagen, …) kunnen fietsers een boekje kopen met daarin de te volgen fietsroute én een aantal bonnen die in de horecazaken kunnen omgeruild worden voor een (streek)snoepertje. Hiermee slaan we 2 vliegen in één klap. We promoten de fiets als groen recreatiemiddel én het is uitgelezen kans om de vele streekproducten die Tessenderlo intussen rijk is extra in de verf te zetten. Bovendien kunnen we fietsers die Tessenderlo (nog) niet kennen via deze fietsroute langsheen enkele mooie Looise plaatsjes leiden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is