Meerderheid fietst om de hete brij in dossier Fatih Moskee

Op 26 juni 2017, over deze onderwerpen: Goed bestuur, Inspraak en overleg, veiligheid en preventie

 

Tessenderlo, gemeenteraad 26 juni 2017

Op de gemeenteraad van 26 juni fietste de meerderheid in het Looise gemeentebestuur om de hete brij heen door zich te onthouden van enig advies omtrent de door minister Homans gevraagde intrekking van de erkenning van de Fatih moskee. Eerder al reageerden ook de Limburgse Provincieraad en de gemeenteraad van Beringen met een onthouding.

 


We situeren even het probleem. Zoals bekend startte Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding , de procedure tot intrekking van de erkenning van de islamitische gemeenschap Fatih te Beringen. De minister beschikt over informatie, op basis waarvan geoordeeld wordt dat de Fatih moskee in Beringen niet meer zou voldoen aan de erkenningscriteria van het Besluit van de Vlaamse regering van 30 september 2005.

Wat doet dit dossier op tafel van de Looise gemeenteraad? Zo vragen sommigen zich af. Het antwoord is, dat het werkingsgebied van de Fatih moskee, naast de gemeente Beringen, ook de gemeenten Ham, Lummen en Tessenderlo omvat. Zoals de procedure het voorschrijft vroeg minister Homans dan ook het advies van de gemeenteraad van Tessenderlo.
Het dossier werd op de zitting van 26 juni aan de raad voorgelegd.

Controle

Burgemeester Fons Verwimp (Spa/SPIL) riep de raad op tot een onthouding in het dossier.

Verwimp argumenteerde de onthouding  met de opmerking dat dit een Vlaamse materie is en ergo geen zaak voor het gemeentebestuur van Tessenderlo.

Ook voerde hij aan dat het gemeentebestuur van Tessenderlo tot dusver niet over informatie zou beschikken die een intrekking van de erkenning en de daaraan verbonden betoelaging zou kunnen verantwoorden.

Overigens schermde de meerderheid met een ander argument dat eerder al door burgemeester Webers (SPa) in Beringen werd geformuleerd en dat ook door andere partijen wordt gesteund.  De gedachtegang luidt dat het intrekken van de erkenning en de toelagen tot gevolg zou kunnen hebben dat de moskee dan via buitenlandse kanalen wordt gesponsord. Volgens de burgemeester houdt de subsidiëring met Vlaams gemeenschapsgeld juist de mogelijkheid in om controle uit te oefenen op wat er in en rond de Fatih moskee verkondigd wordt. En dat het dus beter zou zijn om de betoelaging verder te zetten om een oogje in het zeil te kunnen houden.

Stok achter de deur of vrijgeleide?

Liesbet Geyskens (N-VA) diende de burgemeester daarop van repliek:

“Burgemeester, ook wij zijn ervan overtuigd dat een Moskeegemeenschap zoals deze in Beringen een bevoorrechte partner zou kunnen en eigenlijk moeten zijn in de strijd tegen radicalisering. Maar daar ziet het niet naar uit. Integendeel, er zijn aanwijzingen dat wat er in de moskee van Beringen wordt verkondigd eerder polariserend dan verbindend werkt.
Burgemeester, U ziet de erkenning en de daaraan verbonden betoelaging blijkbaar als een stok achter de deur, als een middel om controle uit te oefenen. Laat deze “stok achter de deur” geen “vrijgeleide” worden vanuit de redenering dat een erkenning met bijhorende controle sowieso beter is dan een niet-erkende gemeenschap. Wij hebben alle vertrouwen in een correcte eindbeslissing van de bevoegde Vlaamse diensten."

Welke controle?

Na afloop van de zitting verduidelijkte N-VA- voorzitter Kris Wollants het standpunt van N-VA Tessenderlo aan de aanwezige pers:
“Controle? Hoe, door wie en in welke omstandigheden?  N-VA Tessenderlo weerlegt trouwens dat er geen informatie zou zijn die bevestigt dat de Fatih moskee een polariserend discours voert en mensen onder druk zet. Er zijn schrijnende gevallen bekend van Looise medeburgers van Turkse origine die Turkije niet meer binnen durven om hun familie te bezoeken. Zij vrezen te worden gearresteerd omwille van hun kritische houding ten aanzien van het regime Erdogan. Zij worden geviseerd en bedreigd door hun eigen geloofsgemeenschap omdat ze bvb de Gülen- beweging aanhangen. In een recente reactie bevestigde een verantwoordelijke van de Fatih moskee trouwens dat de Gülen-aanhangers worden bekeken als terroristen en over dezelfde kam geschoren worden met terreurorganisaties als IS. Getuigen die – om begrijpelijke wijze – anoniem wensen te blijven bevestigen dat.
Moet het gemeentebestuur er niet zijn voor alle Looienaars? Ook voor onze Looise medeburgers van vreemde origine die door hun eigen geloofsgemeenschap worden geïntimideerd of zwaar onder druk gezet?
Door op de vlakte te blijven in de discussie rond de Fatih moskee bewijst het Loois gemeentebestuur dat ze geen oren heeft naar de zorgwekkende signalen van deze mensen.Aldus de voorzitter.

Diyanet, een Turkse overheidsdienst achter de moskeeën

Diyanet , of het presidium voor godsdienstzaken, is een overheidsdienst die in de jaren 20 was opgezet na het afschaffen van het kalifaat door de Turkse regering. Die dienst staat onder toezicht van de premier en controleert en betaalt tienduizenden moskeeën, niet enkel in Turkije, maar ook in het buitenland waaronder België.

In ons land zouden er meer dan tien Turkse moskeeën onder Diyanet vallen. De imams die er werken, worden beschouwd als staatsambtenaren. Dat hun vrijdagpreek overal dezelfde is, is geen geheim, want die staat uitgeschreven in het Engels op de website van Diyanet.

Overigens staat niet enkel minister Homans kritisch tegenover Diyanet. Zo sprak Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) zich in Knack onlangs ook uit om de erkenning van de moskeeën van Diyanet in te trekken, omdat die imams de spreekbuis van een buitenlands regime zouden zijn. 

Wat wordt er de Fatih moskee in Beringen precies ten laste gelegd?

De moskeeën die door het Turkse overheidsdepartement Diyanet worden aangestuurd, zijn al even in opspraak na berichten over spionagepraktijken, het opruien van de lokale Turkse gemeenschap en het importeren van het polariserende discours door de moskeeën.

Minister Homans vroeg in december al aan federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) of de Staatsveiligheid haar de nodige informatie kon bezorgen zodat ze de erkenning van de betrokken moskeeën kon intrekken, en voor de Fatih moskee in Beringen belandde die informatie de voorbije weken op haar bureau.

"Uit de stukken die men ons geleverd heeft, blijkt dat er in Beringen praktijken zijn gebeurd die strijdig zijn met de voorwaarden die gelden voor erkende moskeeën in Vlaanderen", zegt Homans. Ze is daarom de procedure gestart voor het intrekken van de erkenning.

De Moslimexecutieve en het lokale bestuur van de moskee krijgt de kans om zich te verdedigen. Als de moskee haar erkenning ingetrokken ziet, verliest de moskee haar subsidies en kan ook de imam niet langer rekenen op een toelage van de overheid.

Anoniem

Het blijkt erg moeilijk om in de Turkse gemeenschap van Beringen en Tessenderlo reacties te sprokkelen over het al dan niet sluiten van de Fatih moskee. Velen zijn bang om –zelfs anoniem – te getuigen.

In onderstaande bijlage laten we een anonieme inwoner van Beringen aan het woord, geïnterviewd door reporter Khalid Sellam. De Beringenaar uit kritiek op de leiding van de moskee. Volgens hem verzamelt die informatie over aanhangers van Gülen of de PKK.  

(bron  redactie.be)

> “In de moskee van Beringen is iedereen van alle gezindheden vrij om te komen bidden, dat is geen probleem, aldus de getuige. Wel heeft hij ernstige klachten over de imam van de moskee.

De imam verzamelt volgens hem de namen van aanhangers van de Koerdische PKK of de beweging van de in de VS wonende prediker Gülen, die volgens de Turkse president Tayyip Erdogan achter de mislukte staatsgreep van vorig jaar zou zitten. "Wij vinden dat de imam van de moskee in Beringen hoort bij de geheime dienst van Turkije", klinkt het.

De getuige zegt ook dat hij problemen heeft met de manier waarop het bestuur van de moskee met geld omgaat. Zo zouden er bussen zijn gehuurd om mensen vanuit Beringen naar Antwerpen te brengen om daar voor de Turkse president Erdogan te stemmen.

Nog een punt van kritiek is dat in alle moskeeën van de Turkse dienst Diyanet tijdens het vrijdaggebed hetzelfde gebed wordt voorgelezen, dat opgesteld en verzonden wordt vanuit Turkije. Meer nog: indirect zouden de mensen daar worden aangezet om voor Erdogan te stemmen.” <

N-VA spreekt klare taal

In een interview met Het Laatste Nieuws spreekt Homans klare taal.

"Via de moskee in Beringen verspreiden Erdogan en zijn AKP hun propaganda bij Vlaamse Turken. Wie het daar niet mee eens is, wordt weggezet als terrorist en staatsvijand. Aanhangers van Gülen worden geweerd en geïntimideerd. Hun handelszaken worden geboycot. Voor de ambassade worden er messen getrokken tussen voor- en tegenstanders van Erdogan. Om te weten dat er iets niet pluis is met Diyanet, heb je echt geen geheim rapport nodig", aldus Homans in de krant.

N-VA Tessenderlo treedt de minister bij. Moet je die praktijken blijven financieren met Vlaams belastinggeld? Wij vinden van niet!

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is