LOOI IS GEEN EILANDJE

Op 3 oktober 2017, over deze onderwerpen: Goed bestuur

Een goed jaar vóór de gemeenteraadsverkiezingen begint het her en der te rommelen in de coulissen van de Looise politiek. Daardoor dreigt het lokaal politiek landschap meer en meer te versnipperen. Twee gemeenteraadsleden van voormalige N-VA- signatuur besloten ruim twee jaar geleden al om solo gaan te varen. Zij slaan nu de handen in mekaar met drie Open VLD- mandatarissen om een nieuwe partij op te richten onder de onafhankelijke vlag:“LOOI NU”. Initiatiefnemer is de jonge student Michiel Bertels.

Avonturiers

De verzamelde dissidenten huldigen het motto dat ze de belangen van de Looienaar beter zouden kunnen dienen wanneer ze niet gebonden zijn aan het keurslijf van een politieke partij. Maar is dat echt wel zo?...

Natuurlijk niet.

Elke politicus met ervaring weet dat lokale dossiers weinig kans op slagen maken als ze niet worden gedragen en ondersteund door een bovenlokale structuur. Slechts één voorbeeld ter illustratie: vanuit de oppositie kon N-VA Tessenderlo een positieve bijdrage leveren tot een verbetering van het Looise fietspadentraject, mede omdat minister Ben Weyts (N-VA) hier met Vlaamse subsidies over de brug is gekomen. En de Limburgse fietssnelwegen, waarvoor o a Liesbet Geyskens (N-VA) pleitte, zullen natuurlijk niet stoppen aan onze gemeentegrenzen.

Looi is geen eilandje.

Niettemin, veel succes aan deze zogenaamd “ongebonden” avonturiers.

Een coherent verhaal?

Men kan zich de vraag stellen: hoe ‘onafhankelijk’ is zo'n onafhankelijke lijst?

Een nieuw fenomeen is het zeker niet. Onafhankelijke lijsten zijn van alle tijden en komen voor in vele steden en gemeenten. Ze leggen er graag de nadruk op dat de traditionele politiek niet deugt. Met uitzondering van hun eigen maagdelijk onafhankelijke lijst natuurlijk, die nog niks verprutst maar in de meeste gevallen ook niks bewezen of verwezenlijkt heeft. Deze partijen mikken doorgaans op de immer misnoegde proteststemmers. Hun canon dat ze niet willen gebonden zijn aan partijstructuren is dan ook vaak een drogreden om te verdoezelen dat ze binnen de overlegcultuur van een partij niet kunnen functioneren.

We zullen niet ontkennen dat er her en der lokale politici zijn die er uit goed bedoelde principes voor kiezen om zich niet aan één partij te binden. En natuurlijk is dat hun volste democratisch recht. Natuurlijk heeft het partijpolitiek systeem ook zo zijn gebreken. Dat zal niemand ontkennen. Maar de praktijk leert snel dat ze zonder georganiseerde partijstructuur weinig kunnen uitrichten voor hun gemeente. Zeker niet waar het bovenlokale dossiers betreft.

De realiteit is helaas ook vaak dat zo’n onafhankelijke lijst meestal geen alliantie is tussen politici die niet willen gebonden zijn aan een partij, maar veelal een wat lukraak samenraapsel van kandidaten die - terecht of ten onrechte - het gevoel hebben dat ze binnen hun vroegere partij niet voldoende aan hun trekken kwamen. Wanneer ze binnen de partijstructuren niet op hun natte dromen worden bediend, geven deze avonturiers er doorgaans de brui aan. Tot een eensluidend en coherent partijverhaal komen deze einzelgängers van diverse pluimage en politieke signatuur natuurlijk zelden.

Partijprogramma’s beperken zich dan ook veelal tot ronkende en holle slogans (bvb ‘wij zijn er voor de mensen, niet voor de politiek’) of doorzichtige doorslagjes van het programma van de moederpartij die ze gefrustreerd de rug hebben toegekeerd.

Windpokken-epidemie

Politiek is een kwestie van dialoog en bereidheid tot samenwerking. De epidemie van het Individualisme steekt overal in onze maatschappij de kop op. Ook in de politiek. Twee jaar geleden al konden raadsleden Eric Vangeel en Sara Taels zich niet langer verzoenen met democratisch genomen partijbeslissingen binnen het lokale N-VA-bestuur. Zij verkozen solo te zeilen. N-VA Tessenderlo heeft die beslissing betreurd, maar kon uiteraard niet anders dan ze aanvaarden. Zij vonden dat ze het mandaat dat ze van de kiezer hebben gekregen best als onafhankelijke konden verder zetten. Spons daarover. N-VA Tessenderlo kijkt liever vooruit dan terug te blikken op de kinderziekten van het verleden.

Bij Open VLD Tessenderlo braken de windpokken later uit, op een nog veel minder gelegen moment. Nauwelijks een jaar vóór de verkiezingen leverden de resterende Open VLD- raadsleden Carine MeelberghsAnnemie Cypers en OCMW-raadslid Nico Wilms doodleuk hun partijkaart in om mee in het project ‘LOOI NU’ te stappen, in de rug gesteund door voormalig Loois Open VLD- voorzitter Serge Van den Bossche.

Vijf gemeenteraadsleden

Dat nieuwkomer Michiel Bertels er in slaagt om zomaar vijf zetelende raadsleden (4 gemeenteraadsleden en 1 OCMW-raadslid/nvdr/) te overtuigen voor zijn project kan op het eerste gezicht verbazing wekken. Het heeft er alle schijn van dat de jonge student de 'stroman' is die de sympathie moet losweken, maar dat er anderen zijn die aan de touwtjes zullen trekken.

Toch willen we de 'stunt' van Michiel wat relativeren. Want met alle respect voor de betrokken raadsleden, geen van hen heeft ooit zijn/haar electoraal gewicht overtuigend bewezen. Zonder uitzondering zijn ze verkozen in de ‘slipstream’ van hun respectievelijke partijen. En met name voor de dissidente Open VLD-raadsleden geldt, dat ze pas ten tonele zijn verschenen nadat de verkozen raadsleden Chris Gaethofs en Jef Wouters hun mandaat aan hun partij ter beschikking hadden gesteld. Met andere woorden: de Open VLD- raadsleden in kwestie waren dus van meet af aan zelfs niet eens rechtstreeks verkozen en zetelen bij de gratie van hun rechtstreeks verkozen voorgangers.

En dan nu het weerbericht…

Het druppelt in Looi…

In een artikel in Het Belang van Limburg van 22 september lichten de initiatiefnemers van ‘LOOI;NU’ hun project toe.

Wij citeren Eric Vangeel: “Als je in een partij zit met een nationaal partijbestuur, dan weet je dat als het in Brussel regent, het druppelt in Tessenderlo. Met “LOOI. NU” willen we het niet laten druppelen in Tessenderlo, wij willen doen wat moet voor onze inwoners en dat door het beste van de verschillende partijen te verenigen” - tot zover het weerbericht. –

Hoe we ‘doen wat moet voor onze inwoners’ concreet moeten invullen, daar hebben we natuurlijk het raden naar. En wat dat “beste van de verschillende partijen” dan wel inhoudt, daar druppelt in het betoog van onze weerman ook niks van door.

Verhelderend…?

Evenmin verhelderend is de uitleg van Carine Meelberghs (voormalig Open VLD) / Wij citeren uit hetzelfde artikel:

Meelberghs: “Kleur is niet belangrijk. We hadden ook gewoon onze naam kunnen veranderen, en toch Open VLD-ers blijven.” (sic)

Na deze veelzeggende boodschap lezen we verder de wereldschokkende quote: “Het moet over mensen gaan.” (Zover waren we ook al) En: “Ik hoop mensen warm te maken voor dit nieuwe project om op te komen voor hun eigen dorp, met eigen ideeën en nieuwe voorstellen.”

Ook hier is het vergeefs zoeken naar de inhoud van deze nieuwe 'voorstellen en ideeën'.

Gelukkig is er het jonge onbeschreven blad Michiel Bertels dat in zijn maagdelijke onschuld op de facebookpagina van de kersverse partij tenminste een schuchtere poging waagt om de krachtlijnen van “LOOI NU” te formuleren:

Inspraak en overleg. Transparant beleid. Looise identiteit. Veiligheid…

Inderdaad. Een doorslagje van onze N-VA pijlers dus. Waarom verbaast ons dit niet?

Geloof in “de politiek” verloren...

Ook citeren we voormalig Loois Open VLD- voorzitter Serge Van den Bosshe in hetzelfde artikel (Het Belang van Limburg van 22 september). Ook hij stapt dus mee in het "nieuwe project".

Serge Van den Bossche: “Mensen vragen mij de jongste maanden vaak hoe ik nog zin kan hebben in de politiek met al die verhalen van mandaten en vergoedingen. Velen zijn hun geloof in de politiek kwijt.”

Tja, beste Serge… Doe je er dan wel goed aan om in zee te gaan met o a  Eric Vangeel? Die trakteerde zichzelf, ten koste van zijn eigen partij, bij het begin van de legislatuur alvast op een “cumul” van drie bezoldigde mandaten… (gemeenteraad, OCMW én Politieraad)

 

 

 

 

 

 

 

 

… En of de kiezer dit geloofwaardig gaat vinden?...

 

LOOI MORGEN

N-VA Tessenderlo ligt niet wakker van “LOOI NU”.

N-VA Tessenderlo heeft zijn buik vol van de ‘hier en NU’- politiek van de huidige meerderheid, maar ook van het NU-denken van leerling- tovenaars, avonturiers en opportunisten.

N-VA Tessenderlo denkt toekomstgericht en ligt wakker van “LOOI MORGEN”. Of hoe onze mooie gemeente de volgende jaren op een verantwoordelijke en volwassen wijze moet worden bestuurd.

Kris Wollants
Voorzitter N-VA Tessenderlo

 

 

 

 

 

 

 

 

Kris Wollants (N-VA): “Looi is geen eilandje."

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is