Exclusief interview met Zwarte Piet

Op 8 november 2016, over deze onderwerpen: Cultuur

Er is de laatste tijd veel te doen rond de figuur van Zwarte Piet.

Hij zou een symbool zijn van racisme, een overblijfsel uit een koloniaal verleden waarin de zwarte knecht de slaaf was van de blanke overheerser. Hij zou een karikatuur zijn van de gekleurde medemens en een symbool van onderdrukking. Iedereen wil er zijn mening wel over kwijt. Maar niemand vraagt ’t hem zelf.

Hoe denkt de compagnon van Sinterklaas er zelf over? N-VA Tessenderlo ging hem opzoeken in zijn buitenverblijf in Spanje, waar Zwarte Piet momenteel samen met Sinterklaas de drukke decembermaand voorbereidt.

 

 

 

 

 

 

N-VA Tessenderlo: Doen deze beschuldigingen jou wat, Zwarte Piet?

Zwarte Piet:  Ach, als publieke figuur vang je nu eenmaal veel wind he. Vooral boven op de daken. Ik ben dat gewoon geraakt ondertussen. Vroeger werd ik voorgesteld als een boeman, die kinderen in een zak steekt als ze stout zijn geweest en ze van de karwats geeft. Daar had ik het wel moeilijk mee. Zo ben ik niet. Ieder kind weet ondertussen toch wel dat ik een echte kindervriend ben, net als Sinterklaas. Ik blijf gewoon wie ik ben. Ik schaam mij dus ook niet over mijn zwarte kleur. Sommigen vinden klaarblijkelijk dat er iets mis is met die zwarte kleur. Ze vragen nu wel eens om mijn gezicht een andere kleur te geven. Dan ga ik twijfelen over mijn identiteit. Alsof er iets mis zou zijn met mijn huidskleur.

Sommigen zeggen dat Zwarte Piet als ‘dom’ wordt neergezet?

Zwarte Piet:  Oh, maar daar ben ik het helemaal niet mee eens hoor. De rol van Zwarte Piet is eerder positief. Kinderen willen altijd Zwarte Piet zijn; zelden Sinterklaas. Zwarte Piet is snel en bij de pinken, hij is lenig en acrobatisch, hij is creatief en vindt dus voor alles een oplossing. Hij is een beetje eigenwijs misschien, maar zeker niet dom. En hij mag dan ook nog eens gul met snoep en speelgoed in het rond gooien en allerlei cadeautjes weggeven. Alleen domme mensen vinden Piet dom omdat hij zwart is.

Al bij al moet je je toch verzoenen met een knechtenrol in dienst van de sint?

Zwarte Piet:  Zo heb ik dat nooit ervaren. En ik denk de kinderen ook niet. Sinterklaas en ik, wij zijn partners op gelijke voet. Dat ik de zak met speelgoed draag heeft alles te maken met de hoge leeftijd van de sint. Ik zou mij schamen mocht ik die stokoude man alleen met al dat speelgoed laten zeulen. Verder doen we alles samen, dat kan gaan van het uitstippelen van de kortste dakenroute tot het doornemen van de hemelpost en de bestellingen van het speelgoedmagazijn.

Houd je er een politieke voorkeur op na?

Zwarte Piet:  Neen. Sinterklaas en ik doen niet aan politiek. We zouden het dan ook fijn vinden als men ons niet langer betrekt in politiek geladen debatten. Het is dus niet omdat ik een zwarte huidskleur heb dat ik een racistisch symbool zou zijn, net zoals Sinterklaas ook geen syndicalist is omdat hij een rode mantel draagt.

Sommige mensen hebben er ook problemen mee dat er een kruis op de mijter van de sint staat…

Zwarte Piet:  Oh maar de sint heeft tegenwoordig ook mijters waar geen kruis op staat hoor! Wat mij betreft kan hij beter zijn échte mijter opzetten, en daar staat nu eenmaal een kruis op. Dat kruis hoort bij de christelijke traditie en bij de historische context van Sinterklaas en Zwarte Piet. Aan die folkloristische traditie moet je niet te veel gaan prutsen. Dan blijft er niks van over. Sinterklaas is daar al geruime tijd heel flexibel in, veel flexibeler dan ik eigenlijk.

Jij staat dus niet te springen om je huidskleur te veranderen?

Zwarte Piet:  Ik zou niet weten waarom. Geen enkele kleurling moet zich schamen om zijn huidskleur, toch? Vorig jaar werden we uitgenodigd in Nederland. Daar vroeg men mij om mijn zwart gezicht wit te schminken. Tot daar aan toe. Maar dan vroeg men mij om er een roetveeg op mijn wang te zetten. Waar ben je dan mee bezig? ‘Roetpiet’ vind ik trouwens een lelijke naam. Alsof Zwarte Piet een viespeuk zou zijn wiens rol er zich toe beperkt zich smerig te maken door in een schoorsteen te kruipen. Ik ben geen knechtje he! Kijk naar mijn piekfijne outfit en mijn gouden oorbellen. Zo’n schminkpartij van zwart naar wit, ik zie er de zin niet van in. Alsof de sint en ik het met de sinterklaasdagen al niet druk genoeg hebben om ons met zo’n onnozele maskerades bezig te houden!

Mogen we er op rekenen dat jullie dit jaar bij ons op bezoek komen?

Zwarte Piet:  Op voorwaarde dat ik mijn gezicht niet moet geel schilderen! Hahaha!

Grapjas! Voor ons part blijf jij Zwarte Piet. Dat is bij deze afgesproken!

Zwarte Piet: Neem mij niet kwalijk, maar ik moet er als de bliksem door de schoorsteen weer vandoor. Er wacht ons nog veel werk. Roetpiet? Hahaha! Als ’t van Zwarte Piet zelf afhangt: vergeet het maar! De échte Sinterklaas zal altijd blijven bestaan. En zo lang als Sinterklaas bestaat, zal Piet zwart blijven.

N-VA Tessenderlo zet zich in voor het behoud van onze Vlaamse volkstradities.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is