Aantal provincieraadsleden tot de helft herleid

Op 21 september 2017, over deze onderwerpen: Goed bestuur, Provincie

 

 

Liesbet Geyskens: ‘Ik ben niet naar de provincieraad gestapt om mijn stoeltje te verzekeren. Het belangrijkste is dat er een stap wordt gezet naar een efficiëntere overheid."

 

 

 

De al eerder aangekondigde afslanking van het provinciebestuur is een feit. Het decreet zorgt voor een vermindering van het aantal gedeputeerden en maakt een vlotte organisatie mogelijk van de lokale en provinciale verkiezingen in 2018. Minister Liesbeth Homans zet hiermee een concrete stap naar een efficiëntere overheid.

Loois Provincieraadslid Liesbet Geyskens geeft wat meer tekst en uitleg:

“Met de goedkeuring van het decreet vermindert het aantal gedeputeerden van de huidige zes naar vier per provincie. Tot nog toe waren er voor provincies met minder dan één miljoen inwoners 63 provincieraadsleden en 72 voor provincies met meer dan één miljoen inwoners. Vandaag worden er dat respectievelijk 31 en 36. In de toekomst zullen er voor de Vlaamse Provincies samen dus nog maar 175 in plaats van 350 provincieraadsleden zijn.“

Met het verminderen van het aantal provincieraadsleden komt er ook een herindeling van de kiesdistricten. Die nieuwe indeling is gebaseerd op de oude bestuurlijke arrondissementen. 

De “zitjes” zullen schaarser worden

Onze fractieleider Liesbet Geyskens zetelt momenteel voor de N-VA in de Limburgse Provincieraad. Ook zij weet natuurlijk dat er bij de volgende Provincieraadsverkiezingen in 2018 minder stoeltjes zullen beschikbaar zijn in de provincieraadszaal.

“Dat is het minste van mijn zorgen,” lacht Liesbet Geyskens de vaststelling weg dat het nu wel moeilijker zal worden om opnieuw als provincieraadslid verkozen te worden. “Hoe vertegenwoordigers van sommige andere partijen tegenover deze afslanking staan, dat laten we in het midden. Als N-VA-er ben ik niet naar de provincieraad gestapt om mijn stoeltje te verzekeren voor de toekomst .Het belangrijkste is dat de overheid in de toekomst efficiënter werkt. Als ik daartoe vanuit onze partij in de provincieraad een bescheiden bijdrage heb mogen leveren, blik ik tevreden terug op mijn mandaat als provincieraadslid.“

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is